Zuid-Afrika Drakensbergen

Bestemming-Zuid-Afrika-Drakensbergen-04
Motorrijden in Zuid- Afrika is een genot ! Prachtige natuurparken boordevol “wildlife”, een zeer vriendelijke en nieuwsgierige bevolking en een wegennet waar je U tegen zegt. Tel daar bij op een roemruchte geschiedenis en culinair hoogstaande keuken en je hebt de ingrediënten voor een onvergetelijke motorreis. Onze Drakensbergen motorreis neemt je mee langs vele highlights van oostelijk Zuid Afrika. We hebben een compleet nieuwe uitdagende reis voor u opgezet……Op Safari in het wereldberoemde Krugerpark, cruisen door het koninkrijk Swaziland, uitwaaien langs de hagelwitte stranden van de Indische oceaan, en eindeloos bochten draaien naar de hoogste passen van de Drakensbergen op de grens met Lesotho. We verblijven in sfeervolle soms historische hotelletjes en de reisleiding zal zeker geen kans voorbij laten gaan een gezellige “braai” (lees barbecue) of lunch op een mooie plek onderweg te organiseren. Kortom…….een reis die nog lang in je geheugen gegrift zal staan.

Er zijn momenteel nog geen videos beschikbaar.

Dagvannaarkm
1AmsterdamJohannesburg
2JohannesburgClarens345
3ClarensBergville (incl. Leshoto)320
4BergvilleDrakensbergen51
5DrakensbergenUmhlanga310
6UmhlangaSt. Lucia225
7St LuciaVerblijf0
8St LuciaMbabane350
9MbabanePhalaborwa415
10PhalaborwaVerblijf0
11PhalaborwaOhrigstad285
12OhrigstadTour Blyde river canyon220
13OhrigstadJohannesburg360
14JohannesburgVrije dag & vertrek
15AankomstAmsterdam

Dag 1: Amsterdam – Johannesburg

Onze vlucht gaat richting het zuidelijk halfrond, we moeten bijna het hele Afrikaanse continent oversteken en passeren de evenaar boven Oeganda. Het tijdsverschil is slechts één uur, dus van een jetlag is gelukkig geen sprake. Aankomst is in de avond, de reisleiding verzorg de transfer naar het hotel. Onder het genot van een biertje toasten we op de start van ons avontuur.

Dag 2: Johannesburg – Clarens (300 km)

Na een heerlijk ontbijt starten we de dag met een briefing met informatie over al het moois wat ons te wachten staat. Vervolgens gaan we naar het verhuurstation om de motoren op te halen en de formaliteiten af te werken. En dan is het starten geblazen……..we verlaten de grootste stad van Zuid Afrika in zuidelijke richting. We bevinden ons in de provincie Gauteng en al snel rijden we langs het suikerbosrand nature reserve. Ook de Vaaldam ligt vandaag op onze route. Ons eindpunt van vandaag is Clarens wat bijna op de grens met het koninkrijk Lesotho ligt. We hebben eventueel nog de tijd om een mooie rondrit te maken in het grensgebied met Lesotho rond Ficksburg.

Dag 3: Clarens – Bergville (145 km)

Evenals Swaziland is Lesotho een onafhankelijk land dat geheel omsloten is door zuid Afrika. Koning Letsie III zwaait er de scepter. Niet voor niets word Lesotho het ” Kingdom in the skies ” genoemd……..het gehele land ligt hoger dan 1400 meter boven de zeespiegel, 80% zelfs hoger dan 1800 meter met uitschieters naar wel 3000 meter. We rijden dus eigenlijk op een zeer hoog plateau. Erg veel wegen zijn er niet, maar wij kiezen de mooiste uit voor de ochtendrit. ‘s Middags word het ronduit genieten op de prachtige wegen door het Golden Gate Highlands park en Sterkfontein Dam Nature reserve. Via de Oliviershoekpass bereiken we Bergville in de middag. Onze sfeervolle lodge ligt tussen de glooiende heuvels en heeft erg mooie uitzichten.

Dag 4: Bergville – Cathedral peak (60 km)

Vandaag rijden we van Prescott eerst naar het oude mijnwerkersstadje Jerome. We kunnen hier een echte “Ghost Town” bezoeken. Het laatste deel van de route leid ons vervolgens door Red Rock country, een adembenemende omgeving. Via de schitterende Oak Creek Canyon bereiken we aan het einde van de dag Gray Mountian. Dit is een voormalig “trading post”, een nederzetting waar voorraden te koop waren voor de karavanen die met paard en kar op weg waren naar het westen.

Dag 5: Cathedral peak – Umhlanga (260 km)

Onze route voor vandaag brengt ons in zuidelijke richting via de secondaire wegen. Bij Pietermaritzbrg gaan we de R33 op naar het oosten om met een flinke boog om Durban heen te draaien. Ons eindpunt is Umhlanga net te noorden van Durban. Deze plaats ligt aan de Indische oceaan en ons hotel ligt op loopafstand van het water……effe lekker uitwaaien na een dagje op de motor?

Dag 6: Umhlanga – St. Lucia (222 km)

Bijna de gehele dag staat in het teken van de kustweg. We proberen zoveel mogelijk de N2 te vermijden en de rustige R102 te pakken door de kleinere dorpjes. Bij Gingindlovu kunnen we de “battlefield road” pakken…….Het ene fort na het andere siert hier de route. St Lucia is ons thuis voor twee dagen, en is onderdeel van het greater St Lucia wetlands park en bovendien een Unesco world heritage site. Ons bed & breakfast is een perfect uitgangspunt voor mooie uitstapjes.

Dag 7: St. Lucia – vrije dag (? km)

Een boottocht met gids door de wetlands, een wandeling in het Mapelane natuurpark of op de motor naar het iets verder gelegen Hluhluwe Umfolozi Game Reserve voor een safari…….het behoort allemaal tot de mogelijkheden vandaag. De keuze is aan jullie…..

Dag 8: St. Lucia – Mbabane (Swaziland) (336 km)

Wat weinig mensen weten is dat Swaziland, (officieel het koninkrijk Swaziland) sinds 1968 geheel onafhankelijk is na jarenlang een protectoraat te zijn geweest van Engeland. Het land word bijna geheel omsloten door zuid Afrika….slechts een klein puntje in het noord oosten grenst aan Mozambique. Als we de grens passeren moeten we eerst de nodige grensformaliteiten in orde maken. Swaziland ademt nog de sfeer van het traditionele Afrikaanse leven uit. Een groot deel van de dag rijden we door dit “mini” landje op weg naar de hoofdstad Mbabane. Even buiten de stad slapen we een sfeervol bed & breakfast.

Dag 9: Mbabane – Phalaborwa (430 km)

Een flinke dag voor de boeg, dus we gaan op tijd op pad. De rit voert ons in noordelijke richting en bij het plaatsje Hhohho ( what’s in a name?) rijden we zuid Afrika weer binnen. We rijden recht op het krugerpak af maar zullen het nog even links moeten laten liggen. Op de motor is het namelijk niet toegestaan hier te rijden…….over een paar dagen zul je begrijpen waarom! De R40 aan de westkant van het park is onze route voor het grootste deel van de dag.

Dag 10: Phalaborwa – Safari Krugerpark (0 km)

Vandaag staat geheel in het teken van het Kruger national park. Dit gigantische wildpark grenst in het oosten aan Mozambique en in het noorden aan Zimbabwe en is het grootste wildpark van Afrika. Vandaag gaan we op safari met special hiervoor geprepareerde terreinauto’s en een gids. Het zou heel mooi zijn als we vandaag de “big five” kunnen zien………Buffalo, Elephant , Leopard, Lion en Rhino. Lunchen doen we in het park, onder het toeziend oog van een park ranger met wapen……zodat wij de lunch niet worden! Zorg voor voldoende geheugen op je camera……dit wordt een dag van plaatjes schieten.

Dag 11: Phalaborwa – Mpumalanga (285 km)

Aan de oostkant van “Blyde River Canyon” rijden we dit prachtige gebied binnen. Zodra we de Kowyn pass hebben gereden word onze weg gemarkeerd door het ene hoogtepunt na het andere. The Pinnacle, Gods window en Bourkes luck potholes….om er naar enkele te noemen! Bochten draaien en vele stops voor foto’s. Lunch doen we op een van de vele spectaculaire uitzichtpunten die het gebied rijk is. s’avonds op het terras van onze lodge onder het genot van een wijntje zul je genoeg te vertellen hebben over deze dag.

Dag 12: Mpumalanga – Dagtour Blyde River Canyon (194 km)

Dat stadje is ons uitgangspunt voor twee dagen. Vandaag gaan we uitgebreid de “blyde river canyon” verkennen. Dit prachtige natuurgebied wordt gekenmerkt door hoge bergpieken en diepe canyons waar het water de overhand heeft. Bochten draaien dus……tot je een ons weegt! Stops luisterend naar de naam “Robbers pass” en “Devils knuckles” spreken boekdelen. We hebben de tijd en zullen dan ook regelmatig stoppen voor foto’s en misschien wel een verfrissend duikje.

Dag 13: Mpumalanga – Johannesburg (460 km)

Aan al het moois komt een einde……onze laatste rijdag! De route door de provincie Freestate brengt ons weer in de buurt van Johannesburg. Als we deze metropool naderen word het al weer drukker, even opletten dus! Aan het eind van de middag leveren we de motoren in en gaan we richting hotel. In de avond sluiten we de reis alvast een beetje af met een heerlijk afscheidsdiner.

Dag 14: Johannesburg – Vrije dag

Deze voornamelijk zakenstad met zijn bijna 6 miljoen inwoners is groot geworden door de goudkoorts aan het einde van de 19de eeuw. De tegenstellingen zijn er groot….een zeer rijke bovenklasse en een grote groep zeer arme inwoners in townships kenmerken de stad. Er is veel te beleven hier, winkelen, musea (waaronder het apartheidsmuseum), en een erg mooi dierentuin……geen probleem om een leuke dag te spenderen hier dus! Een aanrader is ook een township-tour……onder leiding van een gids bezoek je deze arme, maar cultuurrijke en sfeervolle wijken. Onze vlucht is in de avond, de reisleiding verzorgt de transfer naar het vliegveld.

Dag: 15: Aankomst Amsterdam

Ons avontuur eindigt in de ochtend als we landen op Schiphol.

Beschikbare motoren

Houd de website in de gaten, beschikbare motoren volgen nog.

Prijzen en data n.n.b.