Cuba Che Guevara

Bestemming-Cuba-Che-Guevara-21
Al jaren stond het op ons verlanglijstje……een reis per motor op Cuba,en sinds 2017 hebben wij deze unieke reis als een van de weinige in ons aanbod. Cuba is snel aan het veranderen, maar dat betekend niet dat een motorreis organiseren op dit eiland nu ineens makkelijk gaat, het heeft ons dan ook heel wat tijd gekost om onze eerste pilotreis op te zetten. In februari 2017 heeft de eerste BikerTrails Cuba reis plaatsgevonden. 10 dagen op een Harley Davidson of Suzuki naar keuze toeren op dit prachtige eiland. We starten in Havana, bezoeken het platteland met de suikerriet plantages, gaan naar Trinidad, Cienfuegos en het historische Santa Clara. Deze reis is een perfecte combinatie van de prachtige Cubaanse cultuur en machtig mooi motorrijden op dit schitterende eiland. De roemruchte geschiedenis van Cuba zal uitgebreid aan bod komen, onze twee Cubaanse medereisleiders zullen ons meenemen naar vele plekken die een rol hebben gespeeld in het ontstaan van het huidige Cuba. Zo bezoeken we onder meer het graf van Che Guevara. Che Guevara was de rechterhand van Fidel Castro tijdens de revolutie van 1959 en bekleden jarenlang allerlei regeringsfuncties nadat Fidel aan de macht was gekomen.

Er zijn momenteel nog geen videos beschikbaar.

Dagvannaarkm
1AmsterdamHavana 0
2Havana – city tour motor ophalen30
3HavanaVinales340
4VinalesPlaya Larga440
5Playa LargaTrinidad250
6Trinidad – Valle de los IngenioisTrinidad100
7TrinidadSanta Clara 135
8Santa ClaraHavana270
9Havana vrije dag + vlucht0
10Aankomst Amsterdam

Dag 1: Amsterdam – Havana (0km)

Onze reis richting het Caribische gebied is begonnen. Op het vliegveld van Havana word je opgevangen door twee Cubaanse reisleiders, samen zullen zij dit avontuur begeleiden. We krijgen een V.I.P. ontvangst…..mooie start van ons avontuur! Ons hotel bevindt zich in de binnenstad van Havana en als we daar gesetteld zijn, doen we onder het genot van een welkomstdrankje de briefing. De avond is vrij om in te vullen. De reisleiding kan je meenemen naar een van de vele gezellige restaurantjes die de oude binnenstad rijk is.

Dag 2: Havana City tour + motoren ophalen (30km)

Na ons ontbijt gaan we te voet Havana ontdekken…….Obispo street in het oude gedeelte van de stad is zo’n typische Cubaanse straat die je gezien moet hebben. Onder leiding van onze lokale gids stoppen we op diverse pleinen en bezoeken we markante gebouwen. Je zult onder de indruk zijn van de vele mooie gebouwen en de bewoners van deze stad. Lunch doen we in de binnenstad in een van de vele private restaurants. Per bus gaan we vervolgens naar de motor locatie om onze motoren op te halen. De testrit brengt ons bij het huis van Ernest Hemingway en via de beroemde “Revoltution Square” rijden we terug naar het hotel. Maar voor we daar zijn bezoeken we nog de Cojimar haven, waar mister Hemingway zijn boot had liggen. ‘s Avonds genieten we van een sfeervol diner in Old town Havana. Lunch, diner en bezoek Hemingway huis is inclusief.

Dag 3: Havana – Vinales (340km)

De route van vandaag voert ons naar het oostelijk deel van het eiland. We rijden eerst de noordelijke kustweg naar Mariel wat aan een grote baai ligt. Als we vervolgens richting Las Terrazas rijden, komen we steeds meer in het Cubaanse binnenland. De wegen zijn wisselend van kwaliteit, maar de beloning is groot;…..hier zien we het echte platteland van het eiland. We bezoeken de grotten van Cueva de Indio en de muurschilderingen van Mural de la Prehistoria. Ook stoppen we nog bij een tabaksplantage waar we kunnen zien hoe deze planten gekweekt worden. Ons einddoel van vandaag Vinales staat bekend om de productie van het nummer één exportproduct van Cuba; de Cubaanse sigaren. Je kunt deze reis ook bijna niet eindigen zonder op z’n minst een keer geprobeerd te hebben. Lunch, diner en een mooie boottrip is inclusief vandaag.

Dag 4: Vinales – Playa Larga (440km)

Deze dag rijden we door het binnenland en verlaten we de bergen van Vinales om een stukje Cubaanse snelweg te nemen. Een belevenis op zich……dat is zeker. Pas op voor koeien, paard met kar en fietsers. De Cubaanse snelwegen, en dat zijn er niet zoveel, zijn betaald door de russen in de jaren zestig en zijn tevens geschikt voor Cubaanse en Russische straaljagers om te landen…..koude oorlog op zijn hoogtij nietwaar? De natuur vandaag is hier groener dan groen en hier zie je hoe de bevolking nog steeds met primitieve middelen landbouw moet bedrijven. Paard en kar is hier nog steeds een veel gebruikt vervoermiddel. Als we richting de bay of pigs rijden stoppen we nog om een krokodillen boerderij te bezoeken. Onze volgende bezienswaardigheid is de Bahia de los Cochinos; de varkensbaai. Dit prachtig stukje natuur met veel moeras en mangrovegebied verraadt bijna niet dat hier in 1961 een bekend incident heeft plaatsgevonden. Een door de Amerikaanse CIA gesteunde invasie van Cubaanse ballingen werd vroeg in de kiem gesmoord doordat Fidel Castro vroegtijdig op de hoogte was. Bedoeling was het bewind van Fidel na twee jaar omver te werpen. Er vielen 90 doden en 1189 mannen werden gevangen genomen. We bezoeken het museum en lunchen daarna in een lokale Paladar (restaurant bij mensen thuis)
Lunch en diner is inclusief.

Dag 5: Playa Larga – Trinidad (250km)

Veel cultuur en geschiedenis vandaag op het programma. Eerst op weg naar Cienfuegos, ook wel de parel van het zuiden genoemd, waar we een koffie’tje drinken op het historische plein. Daarna op weg naar Playa Luna waar we een show gaan bekijken met dolfijnen. Er is zelfs een mogelijkheid om met deze prachtige dieren te zwemmen…..een unieke ervaring! Na een prachtige rit langs de kust arriveren we in Trinidad, wat genoteerd staat als een World heritage site van Unesco. Oude straten, kleurrijke gebouwen en pleinen waar ‘s avonds gedanst wordt onder het genot van een glaasje rum. Deze stad is één van de highlights van onze tour. Diner en de dolfijnenshow is inclusief vandaag.

Dag 6: Trinidad – Valle de los Ingenios – Trinidad (100km)

We rijden een dagrit vandaag en als eerste bezoeken we een suikerriet plantage waar “sugar juice” gemaakt word. Deze juice Guarapa wordt ook wel de Cubaanse Red Bull genoemd. Als we terug zijn bij ons hotel kun je zelf kiezen; of Trinidad verder verkennen, of lekker relaxen bij het zwembad of een heerlijke duik in de Caribische zee op enkele kilometers afstand. Combinaties ook mogelijk natuurlijk……..wordt in ieder geval een top dag. Diner inclusief.

Dag 7: Trinidad – Santa Clara (135km)

Santa Clara is wellicht de belangrijkste stad in de Cubaanse revolutie geweest. Che Guevara, strijdmaker en rechterhand van Fidel Castro en zijn gorillastrijders veroverde de stad, en het batista regime in Havana besefte dat de strijders die zij nodig hadden voor de verdediging van Havana niet langer de stad konden bereiken. Zij kozen eieren voor hun geld en vluchten het land uit. Che Guevara heeft na de succesvolle omwenteling diverse regeringsfuncties bekleedt alvorens hij de Cubaanse revolutie voort wilde zetten in Congo en later in Bolivia. In 1967 werd Che in een door de Amerikaanse CIA opgezette actie door het Boliviaanse leger gevangen genomen. De CIA wilde hem in leven houden voor ondervraging, maar het leger van Bolivia heeft hem een dag later geëxecuteerd. In 1997 zijn de overblijfselen van Che Guevara en 6 van zijn strijdmakkers over gebracht naar Cuba en met militaire eer begraven. Deze dag staat dan ook in het teken van de Cubaanse revolutie. We bezoeken het Che Guevara monument en zijn graf. Op weg naar de stad doorkruisen we de Escambray mountains en stoppen zeker om van het uitzicht over de jungle te genieten. Diner wederom inclusief.

Dag 8: Santa Clara – Havana (270km)

Onze laatste rijdag brengt ons via Santo Domingo en Colon naar Matanzas. Deze havenstad gelegen aan de baai van Matanzas is bekend geworden doordat onze landgenoot Piet Hein hier in 1628 de zilvervloot veroverde. Een korte stop bij zijn standbeeld is dan wel ook op zijn plaats.
Aangekomen in Havana leveren we de motoren in en de avond staat in het teken van een gezellig afscheidsdiner in een typisch Cubaans restaurant. Het diner is inclusief.

Dag 9: Havana – vrije dag (0km)

Koffie op een van de historische pleinen en mensen kijken is een belevenis op zich in Havana. Het straatleven is zeer levendig en op weg naar de wereldberoemde Malecon, de kilometerslange boulevard, zul je veel tijd nodig hebben om alles in je op te nemen. Bezoek de kathedraal dan Havana of het Hemingway museum……er is zoveel te doen.

Dag 10: Havana – vlucht Amsterdam (0km)

We hebben de vlucht laat in de middag gepland, dus je hebt nog lekker de tijd om de fantastische stad Havana te bezoeken. Nog even wat rum inslaan of een echte Cubaanse sigaar inkopen? De reisleiding verzorgd de transfer naar het vliegveld en dan zit het er echt op. De afgelopen dagen heb je op de motor de heerlijke Cubaanse cultuur op kunnen snuiven en kennis kunnen maken met zijn vriendelijke bevolking in een periode die voor de Cubaanse geschiedenis wel eens zeer belangrijk zou kunnen blijken. Cuba is aan het veranderen…….

Dag 11 Aankomst Amsterdam

Quisiera dar las gracias y a una próxima aventura……..bedankt en tot op een volgend avontuur!

Beschikbare motoren

Op onze Cuba reis hebben we de volgende motoren ter beschikking.

Suzuki Vstrom 650

Suzuki Vstrom 1000

Harley Davidson Fatboy

Harley Davidson Heritage Softail 

Harley Davidson Roadking

Harley Davidson Sportster 883

De motoren hebben ongelimiteerde kilometers en zijn all risk verzekerd (eigen risico is €1000,-)

Prijzen en data n.n.b.